Podlasie

Poolse dans- en zanggroep

Get Adobe Flash player

Orkest

FOTOREPORTAGES


Kleine foto

De jongste groep zijn de peuters die reeds lid kunnen worden zodra ze kunnen lopen. Normaal gesproken blijven ze dan bij de peuters tot een jaar of 7 waarna ze doorstromen naar de juniorengroep. De meisjes van deze groep krijgen voor hun training oefenrokken. Bij voorstellingen maakt men gebruik van Poolse klederdrachten. Ook deze worden door de vereniging beschikbaar gesteld.

Speciaal voor de jongste 2 groepen van Podlasie worden er in het jaar een 2-tal “alternatieve” activiteiten georganiseerd. Dit zijn de Sinterklaasviering en de seizoensafsluiting.

Kinderen kunnen vanaf het moment dat zij zelfstandig kunnen lopen bij Podlasie terecht in de peuterdansgroep. Zij blijven daar meestal tot hun 7e.

De contributie voor deze leden bedraagt 4,50 euro per maand. Dit geldt echter pas, wanneer deze allerjongsten 3 jaar zijn. Zijn ze nog geen 3 jaar, dan hoeft men bij Podlasie geen contributie te betalen.

In het repertoire van de peuterdansgroep zijn de navolgende dansen opgenomen:

Suite Sląsk

Nie Chce cie

Grozik

Warminski

Voor een beschrijving van de dans verwijzen we u naar de rubriek Repertoir in de menubalk.

     

Klein 630x280Sen kostuum

Vanaf een jaar of 14 gaan onze junioren over naar de seniorengroep, waarvan ze tot hun pensioen lid kunnen blijven. Op de repetitieavond wordt het repertoire geoefend waarmee de voorstellingen gegeven worden. Incidenteel zijn er gezamenlijke repetities met  het koor die de seniorendansgroep regelmatig ondersteunt bij de voorstellingen.De seniorengroep beoefent de veelzijdige Poolse folklore waarvan zeer pittige polka’s tot rustige polonaises deel uitmaken. Dit maakt deze folklore bijzonder geschikt voor een grote leeftijdscategorie. Omdat het gewenst is dat er praktische oefenkleding gedragen wordt krijgen de dames een oefenrok. Bij haar voorstellingen maakt de seniorengroep gebruik van traditionele klederdrachten die in het bezit zijn van de vereniging en kosteloos ter beschikking worden gesteld.

Leden die 18 jaar of ouder zijn, betalen bij Podlasie een contributie van 5,50 euro per maand, ben je nog geen 18 dan bedraagt de contributie 4,50 euro per maand. Daarmee hebben zij alle rechten die de leden van Podlasie bezitten, zoals de deelname aan voorstellingen met de daarbij behorende fraaie kostuums. De ledenvergadering bepaalt jaarlijks of de contributie gelijk zal blijven of dient te wijzigen.

In het repertoire van deze groep zijn de navolgende dansen opgenomen:

Sądecki
Kurpiowski
Lubelski
Polonez
Wielkopolski

Krosnięski
Podlaski

Repetitietijd voor de seniorengroep is: Donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
In zalencentrum “de Burcht” aan de Wieënweg 16-18  te Brunssum.


 

Ph Junior

 

Juniorlid wordt je, wanneer je 7 jaar geworden bent.
De meisjes van deze groep krijgen voor hun training oefenrokken.
Bij voorstellingen maakt je gebruik van Poolse klederdrachten.
Deze worden door de vereniging beschikbaar gesteld.

Speciaal voor de jongste 2 groepen van Podlasie worden er in het jaar een 2-tal “alternatieve” activiteiten georganiseerd. Dit zijn de Sinterklaasviering en de seizoensafsluiting.

Kinderen kunnen vanaf hun 7e bij de junioren dansgroep terecht.

Zij blijven daar meestal tot zij een leeftijd hebben van ca 14 jaar.
De contributie voor deze leden bedraagd 4,50 euro per maand.
Ook voor leden in deze leeftijdcategorie die musiceren of zingen
geldt deze contributieregeling.

In het repertoire van deze groep
zijn de navolgende dansen opgenomen:
Polonez
Lubelski
Kaszubski
Trojak

 

 Image00001

Het koor van Podlasie ondersteund de dansgroep bij hun voorstellingen en heeft een eigen uitgebreid repertoire. De meeste liederen zijn 4-stemmig. Daarnaast put deze groep uit een scala Poolse folkloristische liederen die bij meerdere gelegenheden gebracht worden, o.a. bij de kerst. Zij staan onder deskundige leiding van dirigente Paulina Bukowicz. Net als alle andere groepen treden deze leden bij voorstellingen op in hun eigen Poolse kostuum die door Podlasie beschikbaar wordt gesteld.

Net zoals de contributieregeling van de overige leden, geldt dit voor de leden van het koor. Tot 3 jaar hoeft men geen contributie te betalen, tot 18 jaar betaalt men 4,50 euro per maand, en ouder dan 18 gaat men 5,50 euro per maand betalen. Gebruik van kostuums bij voorstellingen wordt vanzelfsprekend door de Podlasie geregeld.

In het repertoire van het koor zijn ondermeer dansen opgenomen die tijdens voorstellingen als ondersteuning van de dansers en danseressen gezongen worden. Bij voorstellingen waar een beroep gedaan wordt op het koor alleen, of wanneer er meerder dansen gedaan worden, brengt het koor een repertoire van folkloristische liederen als afwisseling bij wisseling van de kostuums van de dansers en danseressen.Speciaal voor kerst studeert het koor Poolse kerstliederen in die voor die gelegenheid op diverse locaties ten gehore worden gebracht.

Repetitietijd voor het koor is: Woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.
In zalencentrum “de Burcht” aan de Wieënweg 16-18  te Brunssum.